• Volledig Kiwa gecertificeerd BRL-100
  • Door heel Nederland
  • Zeer goede referenties

Hoe herken je zelf een tekort aan koudemiddel?

Gepubliceerd op 1 maart 2023 om 14:16

Tijdens het jaarlijkse onderhoud doen wij koelmonteurs diverse metingen. Vaak als er niets mis is met je installatie zien we al snel dat de airco goed werkt en er dan ook voldoende koudemiddel inzit. Een minimaal tekort komt na een paar jaar weel eens voor. Maar stel je airco is niet lekdicht opgeleverd dan verdwijnt het gas sneller dan je denk. 
Een tekort van meer dan 40% kun je zelf gemakkelijk herkennen en dan is het verstandig om een Koeltechnisch monteur in te schakelen want zo'n airco vreet meer stroom per jaar dan een goed werkende gevulde airco. Die kosten zijn al snel hoger dan het onnieuw laten vullen.

Bevriezen van de leidingen

Wanneer je van de buitenunit de kap verwijderd waar de koelleidingen achter zitten en eventueel wat isolatie materiaal van de dunne leiding kun je zelf een test doen.

Zet nu binnen de binnenunit aan op zo koud mogelijk koelen. De koelleidingen bij de buitenunit worden nu koud en pompen het koudemiddel naar de binnenunit. De dunne koelleiding kan bevriezen maar zodra de binnenunit voldoende koelgas heeft om te koelen zal het koelmiddel bij de buitenunit boven het vriespunt komen (3 graden) en daardoor ontdooid de dunne koelleiding. Dit gebeurt meestal al binnen 5 minuten.

Zit er een tekort aan koudemiddel in dan vraag de binnenunit meer koudemiddel en dat er niet. De dunne koelleiding zal blijven bevriezen door te lage druk/temperatuur. Tijd om een afspraakje te maken. 

Maak gelijk een foto van de sticker met gegevens van de buitenunit. Ik maak dan een passende offerte. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.