Verwarmen bij mistig koud weer ( 0 graden)

Gepubliceerd op 3 december 2023 om 15:10

De airco en of warmtepomp zal bij het verwarmen bij koud en mistig weer vaak in een zogenaamde "Defrost" modus gaan. DF als code wordt hier ook vaak in het display gegeven. Mist zijn kleine waterdruppels die worden aangezogen in de buitenunit. Om warmte uit de lucht te halen is die condensor erg koud en op het moment dat het bevriest isoleert de condensor en komt er helemaal geen warmte meer door. Dat meet de unit en daardoor zal hij het probleem verhelpen om in de "Defrost modus" te schakelen.

Wat is dit en kan dit kwaad?

Bij een airco split unit stopt de binnenunit met verwarmen en schakelt de buitenunit om naar koelen om zo wat warmte uit huis te gebruiken om de condensor (achterplaat buitenunit) te verwarmen om zo te ontdooien (defrost). Wanneer dit voltooid is zal de de airco weer normaal gaan draaien en wordt het weer warm binnen. Tijdens de ontdooi sessie wordt het niet meer warm binnen en kan het zelfs kouder worden wanneer de vin blijft draaien. De binnenunit wordt namelijk koud en buiten juist warm op dat moment. 

Bij warmtepompen merk je dit verschil nauwelijks omdat deze aangesloten zit op een buffervat of vloerverwarming.

Advies is om de airco nooit te gebruiken bij vorst. Deze hebben geen voorzieningen als een thermolint om het condenswater af te voeren of een carterverwarming zoals bij een warmtepomp.

Ook heeft een simpele airco geen carterverwarming die de olie verwarmt voor het behoud van de compressor. 

Daarnaast gebruikt de airco dan zoveel energie en maakt het nauwelijks warm binnen dat de gebruik van de CV ketel veel aangenamer en goedkoper is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.